Mange undervurderer vigtigheden af at få en god nats søvn. På trods af alt folk går mere op i deres sundhed end nogensinde før, er det de færreste der får sovet nok. Den dårlige søvn skyldes især for få timers søvn, men også at forholdene, hvor man sover, ikke er optimale. Hvad kan man selv gøre, for at optimere ens soveværelse? Man bør starte med at kigge på madras og sengerammer.

Derfor er det vigtigt at have en ordentlig sengeramme

Sengestellet er mindst lige så vigtigt som selve madrassen. For selvom man investerer i den dyreste og mest anerkendte madras i verden, vil den ikke have den rette effekt, hvis fundamentet ikke er ordentligt. Mange udskifter deres madras efter en årrække, når den er blevet slidt, men det gælder ikke nødvendigvis sengerammen. Det er dog vigtigt at huske på, at de begge udsættes for slid. Vi tilbringer mange timer i vores seng hver eneste nat, så der vil unægtelig komme et tidspunkt, hvor sengestellet også giver op.

Der findes et stort udvalg af sengerammer. Udover deres praktiske funktion, som støtte til madrassen, kan man bruge dem til at style ens soveværelse. Når man skal ud og købe en ny sengeramme, bør man have ens indretning i tankerne. Hvis man har et soveværelse, der er minimalistisk indrettet med få elementer, vil man højest sandsynligt gerne have en sengeramme, der matcher denne stil. Nogle er til stålrammer, mens andre foretrækker trærammer, da de i deres øjne er mere robuste. Hvis man har brug for ekstra opbevaring, fordi man bor i en lille lejlighed eller på et kollegieværelse, er det praktisk med opbevaring under sengen. Man kan også vælge, om man vil have et sengestel med sengegavl. Det kan give et cool udseende til ens soveværelse, og på den måde kan man skabe ens unikke stil. Det er kun fantasien, der sætter grænser!

Hvornår er det på tide at investere i en ny sengeramme?

Hvornår ved man, at det er på tide at udskifte sengerammen? Den første indikator er, at man oplever høj knirken, hver eneste gang man bevæger sig i sengen. Desuden kan man undersøge, om madrassen virker ustabil. Hvis dette er tilfældet, får madrassen ikke nok støtte af sengestellet. Desuden anbefales det, at fjerne alle dyner og lagner, så man får frit udsyn til stellet. Det er tegn på at en udskiftning er nødvendig, hvis man opdager sprækker eller splinter. Man kan også se på, om madrassen poser eller bøjer, når der er placeret korrekt i sengerammen. Især hvis der er tale om en ramme i stål, kan man tjekke om den er bøjet eller gået i stykker. Mange sengerammer har lameller under madrassen. Dem kan man tage et kig på, for at se om de skulle være brækkede, eller sidde løst.

Ved at sørge for et ordentligt fundament til ens madras, vil man opleve en betydelig forbedret søvn. Man undgår ubehagelige og irriterende lyde, og vil øjeblikkelig kunne mærke, at man ligger bedre.

Læs videre her, hvis du vil vide mere om hvilken sengeramme du skal vælge.