Er du en af de heldige kvinder, der går og venter sig? Så læs med her hvordan du kan beregne din termin. I mange år har det været populært for kvinder at beregne deres egen termin. Udover at finde det underholdende kan kvinderne også sammenligne den beregnede terminsdato med den dato, som lægen giver til scanningen. Selve terminen beregnes ud fra det tidspunkt, hvor barnet forventes at blive født. Ved at kende til terminen kan lægen hjælpe den gravide trygt og sikkert gennem graviditeten.

Forskellige terminsberegnere:

Nogle kvinder beregner deres termin flere gange for at se, om det nu bliver den samme dato, som de finder frem til. Det er altid en spændende beskæftigelse og noget som mange gravide allerede har beregnet, inden de skal til deres første besøg hos lægen.  Den mest simple måde at beregne terminen på, er ved at finde datoen for, hvornår den sidste menstruation startede. Derefter kan man lægge 7 dage til den fundne dato og derefter trække 3 måneder fra. I gamle dage udregnede man terminen ved hjælp af hjul-metoden. Hjul-metoden går ud på at finde datoen for, hvornår den gravide havde sin sidste menstruation. Hjulet giver et overblik over hvor mange uger den gravide er henne i graviditeten og informationer om f.eks. barnets vægt eller særlige datoer, som den gravide skal være opmærksom på. Terminsberegner hjulet bliver ikke brugt så meget mere, da de fleste terminsberegnere er blevet elektroniske.

En anden måde at beregne termin på er ved brug af en omvendt terminsberegner. Herved forsøger man ikke at finde terminen, men at finde datoen for hvornår man havde ægløsning, som viser hvornår barnet blev undfanget. Hvis man er i tvivl om hvem faren er til barnet, så kan denne metode være god at anvende. Hvis den gravide har været fertilitetsbehandling er den bedste måde at beregne termin på, at finde ud af hvornår ægget er blevet befrugtet. Der kan ikke tages udgangspunkt i datoen, hvor den sidste menstruation startede.

En fordel ved at bruge terminsberegneren er, at den gravide kan danne sig en oversigt over vigtige datoer i hele graviditeten. På denne måde kan den gravide planlægge hvornår hun f.eks. skal bestille en tid til en graviditetsundersøgelse.

Info om terminsberegnere:

De fleste gravide får foretaget en ultralydsscanning for at få den præcise dag for hvornår barnet forventes at blive født. Da scanninger er en helt fantastisk oplevelse for den gravide og familien, så vælger mange også at få foretaget en 3D-scanning. En 3D-scanning viser fosteret i 3 dimensioner således, at man kan se detaljer som ansigtstræk i forhold til en almindelig scanning. Ved denne scanning får den gravide et større indtryk af, hvordan barnet kommer til at se ud. Der er nogle perioder i graviditeten hvor det er bedre at få foretaget scanningen end andre. Alt dette er noget som lægen kan vejlede den gravide om.

Nakkefoldsscanning kan give en mere præcis dato for termin end en manuel terminsberegner. Ved nakkefoldsscanninger bliver fosterets nakkefoldstykkelse målt, hvilket er kriteriet for, at kunne sige noget om kromosomfejl, hjertefejl og misdannelser. Ud fra barnets længde kan jordemoderen også sige noget om den prævise terminsdato. Helt generelt er der en større chance for, at den gravide føder før eller efter terminen.

Udregn din termin på http://baby-og-boern.dk/terminsberegner/